Spomienka na koniec Prvej svetovej vojny – Deň červených makov

  • 11.11.2021
  • 478x
  •   
Dnes 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte sme si pripomenuli 103. výročie konca Prvej svetovej vojny (1918), nazývaný aj ako Deň červených makov. Tichou spomienkou – položením vencov vďaky a zapálením sviec pri Pamätníku obetiam I. a II. svetovej vojny v Parku Andreja Sládkoviča sa padlým poďakovali primátor mesta Ing. Radoslav Vazan, členovia Únie vojnových veteránov z Krupiny plk. v.z. Ing. Mgr. Branislav Krajč, npr. v.v. Roman Vištiak a nový predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Krupine Štefan Matejkin. Pietny akt sprevádzal hlahol zvonov z veží katolíckeho a evanjelického kostola a hymna Slovenskej republiky.

Napokon sa prítomným krátko prihovoril primátor mesta a poďakoval za účasť, ktorá bola nevyhnutne obmedzená epidemickými opatreniami. Spomenul tiež obe vojny, ktoré zmarili životy nevinných ľudí. Prvá svetová vojna zanechala takmer 10 miliónov mŕtvych vojakov a 20 miliónov zranených, pričom sa dotkla i samotného mesta Krupina. V Taliansku, Rusku či Ukrajine, Srbsku alebo Albánsku zahynulo 117 Krupinčanov. Deň Červených makov získal pomenovanie podľa básne Na poliach Flámska kanadského dôstojníka Johna Mc.Crae, ktorý bojoval v Belgicku pri Ypres v roku 1915. V básni písal o padlých hrdinoch a aj o červených makoch: „Len divé maky červené ďalej rastú na poliach flámskych.“ Tie symbolizujú množstvo vyliatej krvi a hrdinstvo vojakov a aj všetky obete vojny.

Červené maky sa stali symbolom spomienky na koniec Veľkej vojny v širšom meradle až od roku 1921.

PhDr. Miroslav Lukáč
Múzeum Andreja Sládkoviča v Krupine


Priložené fotografie
OkresKrupina
RegiónHont
KrajBanskobystrický
Počet obyvateľov7 890
Rozloha8 867 ha
Nadmorská výška262 m n.m.
Prvá písomná zmienka1 238
PrimátorIng. Radoslav Vazan
PSČ963 01
KRUPINA Počasie Projekty mesta Krupina Projekty mesta Krupina podporené BBSK Projekty mesta Krupina podporené BBSK Zasadnutia MsZ online GISPLAN mesta Krupina Live kamera mesta Krupina Projekty s podporou Európskej únie

Prostriedky zo štátneho rozpočtu na šport v rokoch 2019 - 2021: 200 000,-€

Fond na podporu športu

Audiovizuálny fond

Naturpack organizácia zodpovednosti výrobcov

© 2024. Posledná aktualizácia stránky: 26.4.2024, 12:06