Dni mesta Krupina - slávnostné mestské zastupiteľstvo a ocenené osobnosti

Počas 16. ročníka Dní mesta Krupina sa časť kultúrneho programu presunula do priestorov kina Kultúra, v ktorom sa v piatok 31. mája 2024 o 17.00 bubeníkmi z Campana batucada neplánovane začal slávnostný program, po ktorom nasledovala reminiscencia udelenia privilégií Belom IV. z roku 1244. Spomienka na získanie privilégií v podaní členov Divadelného ochotníckeho súboru Braxatoris sa uskutočnila pri príležitosti 780. výročia ich udelenia. O historických okolnostiach získania privilégií aj s presahom do prítomnosti následne informoval aj historik múzea dr. Miroslav Lukáč. Potom sa začalo slávnostné Mestské zastupiteľstvo v Krupine. Všetkých hostí privítal primátor mesta Ing. Radoslav Vazan a tiež zástupca družobného mesta Anykščiai viceprimátor Dainius Žiogelis. Ten tiež odovzdal oficiálny dar – plastiku vtáka, ktorý je symbolom slobody. Ďalší členovia zahraničnej delegácie Linas Šulskus, poradca primátora a Egidijus Šilaik, zástupca riaditeľa Gymnázia v meste Anykščiai, primátorovi odovzdali zvláštny koláč a višňové víno, vyrábané v starobylej likérke. Potom sa prítomným prihovorila prednostka Okresného úradu v Krupine Bc. Petra Teťáková a v súvislosti s výročím obnovenia privilégií pripomenula niektorých historikov Krupiny, ktorí ostali v našich spomienkach.

Počas slávnostného zastupiteľstva boli tradične ocenené osobnosti mesta. Medzi laureátmi si ocenenie prevzali Margita Alakšová, Anna Križanová, Mgr. Eva Mitterová, Marián Valica, Ján Alakša, MUDr. Milota Fraňová a ocenenie in memoriam pre Jozefa Hraška zástupca rodiny. Ocenení sa podpísali do Pamätnej knihy mesta Krupina a taktiež sa krátko prihovorili obecenstvu a hosťom.

Pani Margite Alakšovej bola udelená cena Zápis do pamätnej knihy mesta za dlhoročnú obetavú prácu v zdravotníckom sektore a za organizačnú a dobrovoľnú prácu vo vedúcich pozíciách v seniorskom združení na úrovni regiónu a mesta Krupina, ako aj za aktívnu reprezentáciu seniorov a mesta na poli kultúry. V zdravotníctve pracovala 40 rokov, a to od roku 1968 a v rokoch 1983 – 2003 vykonávala mimoriadne náročnú funkciu vrchnej sestry na chirurgickom oddelení NsP Krupina. Od 60-tych rokov bola aktívna v Slovenskom Červenom kríži v Krupine ako členka, potom hospodárska. Je tiež nositeľkou viacerých ocenení z oblasti zdravotníctva. Po odchode do dôchodku v roku 2003 sa aktívne venuje práci v Združení kresťanských seniorov v Krupine, kde od roku 2011 vykonáva funkciu predsedníčky. Od roku 2018 je predsedníčkou krajského združenia dôchodcov a členkou Ústredného združenia dôchodcov v Bratislave. Účinkuje aj vo folklórnom súbore Vartovka a divadelnom súbore seniorov v Krupine. S manželom Ing. Jozefom Alakšom vychovala tri deti, pričom jedna dcéra vyštudovala medicínu a pôsobí ako lekárka.

Pani Anne Križanovej bola udelená cena Zápis do pamätnej knihy mesta za dlhoročnú obetavú, dobrovoľnú a organizačnú prácu vo vedúcich pozíciách v seniorskom združení na úrovni regiónu a mesta Krupina a za aktívnu reprezentáciu seniorov a mesta na poli kultúry. V roku 2009 začala pracovať ako predsedníčka základnej organizácie a podpredsedníčka Okresnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska. Okrem organizačnej práce, sa aktívne zapájala do práce divadelného krúžku a aj ako speváčka v speváckom súbore Vartovka. Pravidelne sa zúčastňovala súťaže a prehliadky Tradičná chuť Hontu a ďalších kultúrno-spoločenských podujatí. Svoju nezištnosť a obetavosť pomáhať druhým uskutočňuje ako vedúca krupinskej rodiny Tešiteliek Božského srdca Ježišovho pri rímskokatolíckom Kostole Narodenia Panny Márie v Krupine.

Pani Mgr. Eve Mitterovej bola udelená cena Zápis do pamätnej knihy mesta za dlhoročnú obetavú pedagogickú prácu, ako aj za dobrovoľnú a organizačnú prácu vo vedúcich pozíciách v seniorskom združení na úrovni regiónu a mesta Krupina. Od roku 1965 pôsobila v školstve – v Čekovciach, potom v Sebechleboch a nakoniec od roku 1975 v Krupine na základnej škole (dnes ZŠ Jozefa Cígera Hronského). Učila žiakov na I. stupni a výnimočne i žiakov II. stupňa. Od roku 2012 bola predsedníčkou klubu učiteľov a rovnako pracuje aj v okresnej rade Jednoty dôchodcov Slovenska v Krupine. Mgr. Mitterová je nositeľkou viacerých ocenení a vyznamenaní a v roku 2023 získala Cenu Jana Amosa Komenského za pedagogickú činnosť.

Pánovi Mariánovi Valicovi bola udelená Cena primátora mesta Krupina za dlhoročnú športovú činnosť a reprezentáciu mesta vo futbale a za obetavú trénerskú prácu vo futbalovom klube v meste Krupina. Od siedmych rokov hrával futbal, k čomu ho priviedol jeho otec, postupne reprezentoval Krupinu až do 32. roku svojho života. Od roku 2000 trénuje dorast a od minulého roku aj krupinské A mužstvo. So svojimi zverencami získal viacero úspechov a umiestnení. S manželkou Ivetou majú troch synov, pričom ich priviedol k športu a ešte dvaja z nich doteraz hrávajú za krupinské A mužstvo.

Pánovi Jánovi Alakšovi bola udelená Cena mesta Krupina za výnimočnú tvorivú umeleckú činnosť na úrovni regiónu a mesta Krupina v prospech umeleckej obce, ale aj obyvateľov a školských inštitúcií v meste Krupina. Ján Alakša pôsobil viac ako 40 rokov v oblasti kultúry – Mestského domu osvety, neskôr Mestského kultúrneho strediska a naposledy ako vedúci oddelenia kultúry, cestovného ruchu a športu MsÚ v Krupine. Vďaka svojmu talentu a zručnosti vyhotovil viaceré plastiky a busty pre školské a kultúrne inštitúcie v meste (busta A. Sládkoviča pre miestne gymnázium a bustu J. C. Hronského pre Základnú školu J. C. Hronského a i.). Vďaka svojim kontaktom stál aj pri zabezpečení primátorskej reťaze s erbom mesta Krupina, a to v roku 1990. S manželkou Máriou vychoval tri deti, ktoré viedol s citom otca i umelca a ktoré sa uplatnili v oblasti výtvarného a dramatického umenia.

Pani MUDr. Milote Fraňovej bola udelená Cena mesta Krupina za dlhodobú obetavú prácu v zdravotníckom sektore a za neúnavnú starostlivosť o pacientov meste Krupina. Dr. Fraňová vyštudovala odbor pediatria na Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1979 nastúpila do Okresného ústavu národného zdravia vo Zvolene, NsP v Krupine na detské oddelenie ako sekundárna lekárka v odbore pediatria a ako primár ju prijímal a viedol MUDr. Július Považan. Po atestácii I. stupňa v odbore pediatria vykonávala prácu obvodnej lekárky pre deti a dorast. Najprv pracovala v ambulancii v Krupine na poliklinike a v roku 1996 si zriadila súkromnú lekársku prax s detskou ambulanciou, ktorú vykonávala aj po odchode do dôchodku až do konca roka 2023, a to aj 10 rokov po odchode do dôchodku.

Pánovi Jozefovi Hraškovi bola udelená Cena mesta Krupina in memoriam za dlhoročnú a obetavú organizačnú a trénerskú prácu vo futbalovom klube v meste Krupina. Pán Hraško sa narodil vo Zvolene a vyrastal vo Zvolenskej Slatine. V roku 1984 vstúpil ako zástupca krupinských strojární do futbalového klubu TJ Krupina. Pracoval ako vedúci A mužstva dospelých popri trénerovi Dr. Moncoľovi. Po absolvovaní trénerského kurzu IV. triedy získal aj licenciu trénera skupiny C, a potom sa začal intenzívne venovať mládeži ako tréner, pričom vychoval hráčov, ktorí sa venujú alebo sa takmer doteraz venovali futbalu – Maroš Skopal, Martin Selecký, Stanislav Bohuš a ďalší. Po krátkej prestávke, keď žil v Prahe, sa v roku 2012 znovu zapojil do práce MFK Krupina a viedol prípravku a s družstvom U11 v rámci súťaže Oblastného futbalového zväzu Zvolen, pričom so 6-bodovým náskokom U11 vyhrala jesennú súťaž. Napokon zomrel v Prahe v roku 2021 vo veku 64 rokov. S manželkou Annou vychoval 2 deti. Za rodinu pán Hraška ocenenie prevzala dcéra Lucia Šimková, ktorá je už druhý rok prezidentkou MFK Krupina a sčasti pokračuje v práci, v ktorej ju inšpiroval aj jej otec.

Nakoniec podujatia v kine Kultúra vystúpil chrámový spevácky zbor Cantus Carponensis pri rímskokatolíckom kostole v Krupine. Prezentoval sa skladbami Aká si mi krásna, Pokoj a neoficiálnou hymnou mesta Vartovka od Krupinčana Petra Rusnáka.

Dr. M. Lukáč
Fotografie pre mesto Krupina vyhotovil Miroslav Mokrý

Priložené fotografie


Vytlačené z webovej stránky https://www.krupina.sk/
Stránku vytvorilo r65 studio s.r.o., J.Mikulku 7, 963 01, Krupina, www.r65studio.sk / 0908 519 314.
Obsah generuje redakčný systém AdministriX.